ثابتی که گاهی اوقات زیر آبی می رود!
در سال ۱۹۴۹ یک ریاضیدان هندی به نام «کاپرکار» ویژگی جالبی را در اعداد کشف و در مقالهای در همان سال منتشر کرد . او کشف خود را این طور توضیح دادهبود : یک عدد چند رقمی انتخاب کنید (مثلا ۸۹۵۲) ، ارقام آن را یک بار به صورت نزولی مرتب کنید (۹۸۵۲) و یک بار هم به صورت صعودی (۲۵۸۹) ، تا «بزرگترین» و «کوچکترین» عدد ، با همان ارقام حاصل آید.
تفاضل این دو عدد را بدست آورید (۷۲۶۳) و با این عدد نیز همان کاری را بکنید که با عدد انتخابی خود کردید . یعنی ارقام آن را به صورت نزولی و بعد به صورت صعودی مرتب کنید (۷۶۳۲ و ۲۳۶۷) و تفاضل آنها را بدست آورید و این کار را چند مرتبه دیگر هم تکرار کنید ؛ با کمال تعجب خواهیددید که همیشه به یک عدد ثابت خواهیدرسید . اگر رقم انتخابی شما چهار رقمی بودهباشد، عدد ثابتی که همواره در عاقبت به آن میرسید ۶۱۷۴ خواهدبود . این عدد را «ثابت کاپرکار برای چهار رقمیها» میگویند . این آزمایش را با یک عدد سه رقمی یا پنج رقمی هم انجام دهید ؛ خواهیددید که برای هر عدد nرقمی یک «ثابت کاپرکار» ویژه وجود دارد که تغییرناپذیر است .
از آن تاریخ تاکنون ، و به ویژه در سالهای اخیر و با استفاده از رایانه ، تحقیقات زیادی روی این یافته شده و نتایج جالبی هم بدست آمده است . مثلا معلوم شده که دقیقاً ۶۳ عدد سه رقمی هستند (مثل ۲۱۲، ۷۸۷ و . . . ) که این خاصیت را ندارند و در نهایت به صفر منتهی میشوند ، در حالی که سایر اعداد سه رقمی ظرف حداکثر ۶ چرخه به عدد ۴۹۵ (ثابت کاپرکار برای سه رقمی ها) میرسند . همچنین معلوم شدهاست که دقیقاً ۷۷ عدد چهار رقمی هستند (مثل ۴۵۴۴ و ۵۵۵۶ و . . .) که این خاصیت را ندارند و باز به صفر منتهی میشوند ، درحالی که بقیه اعداد چهار رقمی ظرف حداکثر هشت چرخه به عدد ۶۱۷۴ (ثابت کاپرکار برای چهار رقمیها) میرسند .
به راستی چرا این اتفاقات روی میدهند و چگونه میتوان این همه نظم و آن همه بینظمی را توضیح داد؟ آیا در همه آن بی نظمیها خود نظمی نهفته نیست که هنوز بر ما پوشیدهاست؟ شگفتیها و زیباییهای ریاضیات پایانی ندارند . تحقیقات ریاضیدانان و جستجوگران دائما پرده از روی آنها بر میدارد و جلوه دیگری از رازهای درون آنها را آشکار میکند ، رازهایی که همواره در طی قرون برای بشر جذاب و تحسین برانگیز بودهاند.
منبع:مجلهدانشمند
با سلام
حلول ماه مبارک رمضان بر شما همکار گرامی مبارک.
با اجازتون این مطلب رو با ذکر منبع در وبلاگم قرار دادم.
سلام خسته نباشید مطالب بسیار عالی است.
سلام معلم و همکار پرتلاش
موفق وپایدار باشید
سلام علیکم
حجکم مقبول و سعیکم مشکور